Het mooie van politieke debatten is dat het weer aan het denken zet. Twee voorbeelden uit de vergadering van deze week…
Steun voor Blijdorp
Deze week stond de steun aan Blijdorp op de agenda van de gemeenteraad van Rotterdam. Onze iconische dierentuin kwam in gevaar door de corona-crisis. Het college kwam met het voorstel om de dierentuin te steunen met een lening van 10 miljoen euro die ze over 20 jaar terug moeten betalen.
Ik vind het een logisch besluit. Blijdorp hoort bij Rotterdam. Van heinde en verre trekt het mensen. Voor heel veel Rotterdammers en ver daarbuiten is het een belangrijke plek waar jong en oud zich verwonderen over de geweldige natuur. Dus dat we de beurs trekken om te helpen deze crisis door te komen vind ik terecht. Ook dit is een voorbeeld van de investeringen die we doen om als stad samen door de crisis te komen.
En toch
En toch gaat er bij zo’n besluit bij mij ook iets knagen. Het is van een hele andere orde, dus valt voor mij buiten de steunmaatregel van vandaag. Maar is zo’n dierentuin op zo’n manier eigenlijk nog wel van deze tijd? Dieren zijn uit hun natuurlijke omgeving gehaald om tentoongesteld te worden, ter leering ende vermaeck voor ons. Hoe goed de verzorging ook is, hoe mooi de plekken ook worden. Het blijft gevangenschap. Je kan beargumenteren dat juist de dierentuin ons leert om de natuur lief te hebben en dus te beschermen. Maar dat is wel wrang naar de dieren die daarvoor hun leven lang in opsluiting zitten. Zijn daar geen andere manieren voor te verzinnen? Manieren waarbij we ons niet alleen verwonderen over de dieren maar ook over hoe ze in vrijheid hun leven leiden?
Dit was niet de vraag voor vandaag. Wel de vraag voor morgen.
Vuurwerk en corona
We maken ons ook op voor een hele andere discussie. In de raad was er al een voorproefje: vuurwerk! Afgelopen jaar namen we een dapper besluit: geen vuurwerk meer in de stad, alleen drie vuurwerkshows en kleinschalige vuurwerk-activiteiten in de wijken. Maar ook hier gooit Corona roet in het eten. Want vuurwerkshows zijn niet mogelijk op de manier zoals we die deden. En dan helemaal geen feestelijke jaarwisseling met vuurwerk? Enkele partijen willen een uitstel van het verbod. Anderen willen zo snel mogelijk rond de tafel voor alternatieven: corona-proof uiteraard. Dat laatste gaan we doen. Ideeën zijn welkom! Maar wat ons betreft blijven we bij het verbod van vuurwerk in de stad. Ik herinner me nog goed de indringende verhalen van het oogziekenhuis. En de heftige boodschap van de politie: afgelopen jaren was de orde niet meer te handhaven op sommige plekken in Rotterdam. Op dit moment zien we dat de sfeer in het land alleen maar agressiever, explosiever wordt. Dan is de combinatie met vuurwerk een hele gevaarlijke. Daar maak ik me echt zorgen over. Hoe vervelend ook, zeker op zo’n bijzonder moment, we moeten ons blijven beheersen, afstand bewaren. En de politie niet op pad sturen met een onmogelijke opdracht. Laten we creatief de jaarwisseling vieren, maar wel veilig voor iedereen. En zonder al dat vuurwerk hebben de dieren in Blijdorp ook een goede jaarwisseling. Dat dan weer wel.