Jeugdbendes die elkaar aanvallen. Steekpartijen. Jongeren lopen met messen op zak. Zorgelijk als je bedenkt dat jongeren het normaal vinden, of zelfs nodig, omdat ze zich moeten verdedigen. Heeft veel te maken met de veiligheidsbeleving onder jongeren. Dat wil zeggen dat het niet persé onveilig is maar wel zo beleeft wordt. En de ouders staan soms aan de zijlijn, soms hebben ze begrip voor het gedrag van de kinderen en vaak weten ze van niets: mijn kind heeft geen mes op zak, toch?

Helpt een boete?

Deze week kwam onze burgemeester met stevige taal. Een voorwaardelijke boete van 2500 euro voor de ouders. Bedoelt als manier om ouders wakker te schudden en een duidelijke norm te stellen. Maar is dit wijs?

Wij zien meer in taakstraffen, voor zowel het kind als de ouder: een ‘gezinstaakstraf’.

Vaak hebben de ouders maar beperkte grip op het gedrag van hun kinderen. En de ouders kunnen soms nauwelijks het hoofd boven water houden financieel. Wat betekent dan die boete. Verder het moeras in. Zwaar straffen klinkt stoer maar je lost het probleem niet op. Je maakt er wel meer problemen bij als mensen ook nog eens in financiële problemen komen. Wij zien meer in taakstraffen, voor zowel het kind als de ouder: een ‘gezinstaakstraf’. In combinatie met verplichte hulp om de onderliggende problemen aan te pakken. Binnenkort spreken we hierover met de burgemeester, OM en politie.

Coffeeshops

Ook in de raadsvergadering van afgelopen donderdag ging het over veiligheid. Bijvoorbeeld in de discussie over coffeeshops. Plekken in de stad waar niet alleen drugshandel wordt gedoogd, maar waar ook vaak overlast wordt ervaren, vooral als de coffeeshop in de woonwijk te vinden is.

De ambitie om te gaan voor een rookvrije generatie lijkt ook over te slaan naar coffeeshops.

Mooi was om te zien dat er een kentering lijkt te ontstaan, maar misschien ben ik te optimistisch. Maar het feit dat de motie van D66 om coffeeshops bij scholen ook gewoon toe te staan massaal van tafel ging, en het feit dat de motie om coffeeshops uit woonwijken te bannen (mede ingediend door ChristenUnie-SGP) met overgrote meerderheid werd aangenomen… Dat stemt toch tot optimisme. Met de aanpak van roken hebben we inmiddels geleerd dat je er niet komt door alleen maar informeren. En dan denken dat mensen met goede informatie de juiste keuzes maken. Keuzes worden ook gemaakt door verleiding, onbewuste afwegingen etc. Daarom is soms een verbod helpend om gedrag te veranderen. De ambitie om te gaan voor een rookvrije generatie lijkt ook over te slaan naar coffeeshops. Voor ons logisch maar voor Rotterdam een grote stap.

Een gezonde stad, een veilige stad. We mochten er deze week weer in de raad mee aan de slag. En blijf vooral met ons meedenken en meepraten om Rotterdam hierin verder te helpen!