Het was donderdag 13 mei 2021. Suikerfeest en hemelvaartsdag vielen samen op 1 dag. Dubbel zoet dus. Het is inmiddels een mooie traditie dat kerken met elkaar – in kader van Serve the City – de handen uit de mouwen steken in heel veel wijken in Rotterdam. Om de stad een betere plek te maken, mensen in te schakelen en iedereen te laten zien dat we er voor elkaar willen zijn.

Hemelvaartsdag is daarvoor een mooi moment. We denken terug aan het feit dat Jezus de aarde verliet. En ons achterliet met de boodschap om het goede nieuws van zijn koninkrijk bekend te maken. Soms met woorden, maar veel meer met daden. En als fractie van ChristenUnie en SGP doen we daar graag aan mee omdat dit precies de drijfveer is voor onze politiek. Ook voor ons is Hemelvaartsdag steeds weer een startsein om iedere dag van het jaar de stad beter te maken door mensen in de stad te dienen.

Dit jaar hielpen we mee met het uitdelen van taart en heerlijke cupcakes. Die laatste waren gebakken door Bisola en Yasmin, uiteraard wel met de kleuren van CU en SGP.😊

De actie was georganiseerd door de Kerk van de Nazarener en vanuit hun kerkgebouw in Carnisse werden o.a. een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking en de nachtopvang bij het Zuidplein bezocht.

Zelf bracht ik een bezoek aan de dagopvang in de Kerk van de Nazarener voor Oost-Europese arbeidsmigranten. Deze dagopvang die dagelijks plek biedt voor 20 tot 30 kwetsbare mensen moet helaas per 28 mei weer dicht. Ik kreeg van Izzy goede verhalen te horen over relaties die zijn aangeknoopt en op basis van zeldzaam en kostbaar vertrouwen weer op weg zijn geholpen richting een baan en eigen onderkomen. Maar ook schrijnende verhalen over mensen die deze manier van leven niet meer aankunnen en vluchten in de alcohol, met alle gevolgen van dien. In dat licht ook onbegrijpelijk dat een dergelijke plek er aan het einde van deze maand niet meer kan zijn.

We bezochten ook de vrouwenopvang van Humanitas. Daar zitten veel vrouwen die slachtoffer zijn van prostitutie en uitbuiting. Zorgelijk om van Marijke en andere teamleden te horen dat er nu leegstand is in de opvang. Niet omdat er geen vrouwen in crisissituaties zijn maar omdat de toeleiders door corona minder contact hebben en daarom de vrouwen niet naar een veilige plek worden gebracht. Maar de sfeer en het feestelijke gevoel met al die cupcakes was er niet minder om.

Het is ieder jaar weer een prestatie van de coördinatoren van Serve the City, maar zeker in deze tijd van corona,  om zoveel kerken weer te verbinden en te ondersteunen om in actie te komen.

Een blijvend signaal aan de stad: we zijn er voor elkaar, we helpen elkaar om samen de stad beter te maken.