Laatste update: 26-05-2021, 15:55

ChristenUnie-SGP blijft voortdurend signalen uit de stad krijgen over ongewenste verkamering. Gezinswoningen van soms slechts enkele jaren oud worden verkocht voor bedragen die bijna het dubbele zijn van de verkoopprijs 2 jaar geleden.

Samen met Bewonersvereniging Lusthofkwartier heeft ChristenUnie-SGP in beeld gebracht waar in Rotterdam vergunningen aangevraagd en verleend worden. Kamerbewoning in woonwijken op zichzelf is geen probleem. Het wordt een probleem wanneer wijken uit balans raken waarbij woningen structureel worden opgekocht door beleggers met het doel ze te verkameren.

Verleende vergunning in beeld

Op de onderstaande kaart treft u de in 2021 verleende vergunningen aan, waarbij de omvang iets zegt over de hoeveelheid kamers die gerealiseerd mogen worden. Op de lichtblauw gemerkte vergunning is er nog de mogelijkheid om bezwaar te maken. Voor de in oranje gemerkte vergunning is de bezwaartermijn helaas verlopen. De donkerblauw gemerkte vergunningen zijn voor reeds bestaande studentenhuizen. Het gaat hier dus om legalisering van vaak al lang bestaande situaties. Ook kunt ervoor kiezen om de geweigerde vergunningen en de vergunningen in 2020 te bekijken door het menu in de rechter bovenhoek. Door op een stip te klikken krijgt u meer informatie over de verleende vergunning.

Deze kaart is samengesteld op basis van kennisgevingen op https://www.officielebekendmakingen.nl/. De kaart wordt door ons regelmatig geüpdatet. Verkamering via woongroepen wordt via deze vergunningen niet zichtbaar. Suggesties om ook dit zichtbaar te maken zijn welkom.

Model bezwaarbrief

Met de bijgevoegde modelbrief  kunt u als buurtbewoner eenvoudig bezwaar maken tegen een verleende vergunning voor kamerbewoning. Voorlopig is dit de enige mogelijkheid om verdergaande verkamering in uw buurt te voorkomen. Vanwege een uitspraak van de Raad van State is meer tijd nodig voor concrete uitwerking van maatregelen tegen verkamering.

In de commissievergadering Bouwen, Wonen en Buitenruimte van 3 juni jl. heeft wethouder Kurvers cijfers verstrekt over de verleende vergunningen voor kamerbewoning door de jaren heen. Hieronder treft u een grafiek met de betreffende cijfers.

Wethouder Kurvers heeft verder aangegeven te werken aan een alternatief om via een voorbereidingsbesluit een rem op verkamering te zetten. ChristenUnie-SGP ziet uit naar de voorstellen hiervoor.

Links