Het Coronavirus heeft een enorme impact op ons maatschappelijk leven. Het werkt letterlijk verlammend voor de samenleving. De straten zijn leeg en onze gewone manier van leven lijkt ineens ver weg.

Wie is er niet bang dat hij of zij zelf of een dierbare getroffen wordt door het virus? Of door de ontwrichtende gevolgen ervan. Tegelijk bloeit er ook veel moois op in de samenleving.

Op deze pagina delen we initiatieven van hoop en verbinding tijdens de Coronacrisis. Heb je aanvullingen voor deze pagina? Stuur dan even een mailtje naar de fractie. 


Geen fotobeschrijving beschikbaar.

De GoedeBurenBuurt – ‘SOL werkt samen met organisaties uit Rotterdam Noord en de vele #goedeburen die zich hebben gemeld. Er staat een team klaar voor praktische hulpvragen (boodschap, medicijnen ophalen, hond uitlaten, etc) én een belteam voor mensen die gewoon even willen kletsen. SOL coördineert de vragen die binnenkomen en zorgt ervoor dat ze worden uitgevoerd i.s.m. de partners.’ #GoedeBurenBuurt

 

Stichting senior&student – ‘Bent of kent u een senior die hulp kan gebruiken? Vraag dan nu kosteloos Coronahulp via ons aan. Geef uw hulpvraag aan ons door en wij zoeken zo snel mogelijk een student bij u in de buurt!’ #SeniorEnStudent

 

Afbeelding kan het volgende bevatten: de tekst 'CODE BEAM ROOD'

Code rood – ‘Honderden vrouwen en mannen die werkzaam zijn in de prostitutie staan door de coronacrisis zonder enige inkomsten op straat. Ze kunnen geen kant op. Geïnspireerd door de woorden van Jezus (Mattheüs 25:35-36) komt BEAM – samen met EO Metterdaad, Eva en Leger des Heils – in actie van 20 tot en met 24 april.’ #coderood

 

Rotterdam Philharmonisch Orkest – Met de serie ‘Ode aan de Rotterdammer’ bieden wij als orkest jou de mogelijkheid om iemand te verrassen met een muzikaal cadeau. Bijvoorbeeld iemand die wel een hart onder de riem kan gebruiken of mensen die iets bijzonders doen voor een ander in deze tijd. Een persoonlijk gebaar door onze musici aan iemand die dat verdient! #odeaanderotterdammer

 

Hulpkeuken 010 – ‘Stichting ANDERS Rotterdam, de Gaarkeuken en Stichting Present Rotterdam zijn het project Hulpkeuken010 gestart om samen met een aantal lokale restaurants kwetsbare Rotterdammers te ondersteunen in deze lastige tijd. De deelnemende Rotterdamse restaurants, verzorgen gezonde maaltijden voor een groep mensen die hiervoor niet de mogelijkheden of financiële middelen hebben. Doe jij ook mee? Voor elke 5 euro maken we samen met de lokale horeca een gezonde en voedzame maaltijd mogelijk.’ #hulpkeuken010

 

Serve the City (@stcamsterdam) | Twitter

Serve the City – ‘Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus krijgt de Serve the City Hemelvaartsactie dit jaar een aangepaste vorm. Stadsbreed organiseren we een kaarten- en kleurplatenactie waar iedereen aan mee kan doen en in de wijken die meedoen met de Hemelvaartsactie zullen we waar mogelijk aangepaste acties organiseren. Daarnaast verruimen we de actieperiode van Pasen t/m Hemelvaart en trappen af met het uitdelen van bloemen met Pasen. Samen met christenen in heel de stad willen we door deze acties een hoopvol geluid laten klinken!’ #servethecity

 

Afbeelding kan het volgende bevatten: de tekst 'BOE RESTAUREREN EN HERBESTEMMEN VAN CULTUREEL ERFGOED'

Waalse Kerk – BOEi heeft de Waalse Kerk opengesteld voor familie van corona-patienten van het naastgelegen Oogziekenhuis. ‘Vanwege de omstandigheden mogen de begeleiders (broer, zus, man, vrouw, dochter, zoon) van de patiënten niet meer naar binnen. Deze mensen lopen nu op straat en kunnen eigenlijk nergens heen. Alles is gesloten. We hebben onze Waalse Kerk opengesteld voor deze mensen, zodat ze naar het toilet kunnen en op hun gemak in een comfortabele omgeving kunnen wachten.’#waalsekerk

 

Help digitaal – ‘De coronacrisis raakt iedereen. Afstand houden is het advies en fysiek menselijk contact moet worden vermeden. Dit raakt mensen in verzorgings- en verpleeghuizen extra hard; zij mogen geen bezoek ontvangen. Helpdigitaal biedt zorginstellingen een android tablet met SIMkaart aan waarmee via Whatsapp bewoners weer verbonden worden met hun dierbaren.’ #helpdigitaal

 

Het Lief en Leedpakketje – Bij Opzoomer Mee kan het zogenaamde Lief en Leedpakketje aangevraagd worden door elke Rotterdamse straat. ‘Zwaaien naar je buren. Het is een van de vele tips in het Lief & Leedpakketje. Maar er zit veel meer in! Bijvoorbeeld kaartjes om bij ouderen en zieken in je straat in de bus te doen. Zo laat je ze weten dat ze er niet alleen voor staan! Er zijn deurstickers die duidelijk maken bij welke buren je kunt aankloppen voor burenhulp. En je krijgt voorbeelden hoe je juist nu Lief & Leed op veilige wijze deelt in je straat.’ #liefenleed

 

sci

Stimuleringsfonds – ‘De COVID-19-crisis raakt en ontwricht de gehele samenleving en de gevolgen zullen nog lange tijd wereldwijd merkbaar zijn. Het Stimuleringsfonds probeert een bijdrage te leveren om de gevolgen voor de Nederlandse ontwerpsector minder groot te laten zijn.’ Daarnaast hebben ze op dit moment een ‘Open Oproep Nieuwe woonconcepten voor dak- en thuisloze jongeren’, een doelgroep die het in de huidige situatie erg zwaar heeft. Aanmelden kan tot 6 mei. #stimuleerfonds

 

Rotterdam zet door – ‘De maatregelen rondom het COVID-19 virus hebben directe impact op de bewoners, ondernemers en bezoekers van Rotterdam. Toch blijft, zelfs in deze moeilijke tijd, de typisch Rotterdamse doorzettingskracht en aanpakkersmentaliteit voelbaar én zichtbaar. Op deze website vind je een overzicht van alle initiatieven die de grond uit schieten. Samen helpen we Rotterdam door deze moeilijke tijd heen. Steun je stad!’ #rotterdamzetdoor

 

hotspothutspot

Crisiscatering Hotspot Hutspot – Het motto van Hotspot Hutspot is ‘Goed eten voor iedereen!’ Nu de horeca gesloten is zijn zij overgegaan op het bezorgen van maaltijden. Aan wie dit niet kan betalen bezorgt het bedrijf toch: ‘heb je geen geld, of kan je de deur niet uit, en heb je honger, en woon je in rotterdam? Wij zorgen dat jij vanavond nog gezond en vers te eten krijgt, en brood hebt voor morgenochtend.’ Deze maaltijden worden betaald door mensen die een uitgestelde maaltijd bestellen. #hotspothutspot

 

Hulpdienst Ouderen in IJsselmonde – ‘Samen met andere partijen en de gemeente Rotterdam zijn we extra alert op dreigend isolement van kwetsbare en oudere personen in IJsselmonde. Met de ‘Hulpdienst Ouderen’ zetten we ons in voor kwetsbare IJsselmondenaren. Bent of kent u iemand die hulp nodig heeft, bijvoorbeeld bij het ophalen van boodschappen of medicijnen? Of iemand die gewoon behoefte heeft aan een babbel? Neem contact met ons op.’ #hulpdienstouderen

 

MAIT 010 – Stichting MAIT is dankzij het Laurensfonds gestart met het project SamenDelen. Met dit project helpen ze me mensen met het uitdelen van boodschappen. Mail naar info@mait010.nl of bel 010-2105272 als je boodschappen voor bewoners en/of leermiddelen voor kinderen wilt doneren. Het is meer dan welkom. #boodschappenactie

 

Samen Kerk = Samen Sterk – ‘Help migrantenkerken de coronacrisis door! Een gelegenheidscoalitie voor en door migrantenkerken in Nederland lanceert het Noodfonds Samen Kerk = Samen Sterk. Er zijn momenteel naar schatting tientallen migrantenkerken die door het coronavirus in de problemen komen. Zij dreigen door de coronacrisis hun gebouw kwijt te raken of zelfs failliet te gaan.’ #samenkerksamensterk

 

Afbeelding

Leger des Heils Veldwerk – Het veldwerk van het Leger des Heils in Rotterdam heeft een speciaal nummer om te appen wanneer je je zorgen maakt over iemand die op straat leeft tijdens deze coronacrisis. Wanneer je dit nummer appt, dan komen zij in actie. Dus: Zorgen over iemand die op straat leeft in Rotterdam? App +31 10 303 8900! #ldhveldwerk010

 

silhouette of church bell during sunset

Klokken van hoop – Op woensdag 18 maart, 25 maart en 1 april zullen kerken om 19.00 uur hun klokken luiden als teken van hoop en troost. Inmiddels doen al bijna 600 kerken hier aan mee. #klokkenvanhoop

 

Rotterdammers voor elkaar – ‘In deze coronacrisis hebben oudere en kwetsbare mensen het zwaar. Maar ook mensen die werken in de zorg, bij de politie en in supermarkten kunnen mogelijk extra hulp gebruiken zodat hun belangrijke werk door kan gaan. Wij verzamelen alle vraag en aanbod op één plek: hulp vragen en aanbieden is gratis voor maatschappelijke organisaties en particulieren. Zo maken we de kans het grootst dat hulp gevonden wordt.’ #rotterdammersvoorelkaar

 

Ik Ben Wij – ‘Door alle maatregelen rondom Corona dreigen de zwakste en kwetsbaarste mensen in onze samenleving buiten de boot te vallen. Heel concreet: ze hebben geen geld of mogelijkheden om te hamsteren en de goedkoopste artikelen waarvan zij normaal afhankelijk van zijn verdwijnen uit de schappen. Daarom willen wij pakketten maken waarmee deze gezinnen de komende tijd door kunnen komen.’ #ikbenwij

 

Buurtsteunpunt Zevenkamp – ‘Vanuit het Buurtsteunpunt Zevenkamp gaan vrijwilligers samen met het Leger des Heil flyeren om mensen duidelijk te maken waar zij hulp kunnen vinden. Op de flyer staat een telefoonnummer en wat de vrijwilligers allemaal aanbieden. “We kunnen voor mensen boodschappen doen. We halen het briefje op en halen dan de boodschappen. We hebben een telefoonservice waar mensen hun verhaal kunnen doen. Het is echt bedoeld voor de mensen die aan huis gekluisterd zijn vanwege corona”.’ #bspzevenkamp

 

Stichting Present – Stichting present geeft informatie over hoe jij hulp kan bieden in Rotterdam nu we te maken hebben met het corona-virus. ‘Kijk in je buurt wat er nodig is, wie er een kwetsbare gezondheid heeft en waar je dus even een boodschap voor zou kunnen doen. Wij helpen jou graag om deze kwetsbare Rotterdammer te vinden en iets voor hem of haar te betekenen.’ #coronahulprotterdam

 

Bakkerswerkplaats Rotterdam

Bakkerswerkplaats Wij zijn Rotterdam – De bakkerswerkplaats op Katendrecht is een sociale onderneming die het nu erg zwaar heeft. Maar omdat de werkplaats van essentieel belang is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben ze nu een doneeractie opgezet. Donateurs krijgen een tegoedbon om later te besteden in de bakkerij. #bakkerswerkplaats

 

Niet Alleen – ‘Met #Nietalleen verbinden we de talloze lokale hulpinitiatieven aan hulpvragers en aan elkaar. De hulpvraag en het hulpaanbod wordt door één van de samenwerkende organisaties opgepakt en doorgestuurd naar een organisatie bij jou in de buurt. Zo helpen we elkaar in deze bijzondere tijd, want je bent #Nietalleen.’ De hulpvragen voor Rotterdam komen bij nietalleenrotterdam.nl terecht. Dit is een samenwerking tussen Stichting Present en HipHelpt Rotterdam (een project van Samen 010).

 

Tekeningenactie – WMO Radar Delfshaven is een tekeningenactie gestart omdat veel buurtbewoners in Delfshaven op dit moment thuis zitten, niet de deur uit kunnen of mogen en een hart onder de riem kunnen gebruiken. Iedereen kan meedoen door ene tekening of schilderij te maken en zij zullen dan zorgen dat deze bij buurtbewoners terechtkomen die dit goed kunnen gebruiken. #tekeningenactie

 

Sociale Hulpdienst Corona – ‘De gemeente Rotterdam, het welzijnswerk, Trevvel en andere partners slaan hun handen ineen voor ouderen en andere risicogroepen die door het coronavirus alleen thuis zitten en niet naar buiten kunnen of durven. Gezamenlijk pakken zij tijdens de coronacrisis hulpvragen van deze Rotterdammers op.’ #socialehulpdienstcorona

 

Samen voor Zuid – ‘Samen willen we zorgen voor kwetsbare buurtgenoten die in de knel komen. Buurtplekken, bewoners en ondernemers, wijkpartners en overheid in Rotterdam Zuid werken samen bij dit project voor buurthulp in Corona tijden.’ #samenvoorzuid

 

Dona Daria en #coronahulprotterdam – ‘We proberen binnen de beperkingen van de maatregelen iedereen zo goed mogelijk te helpen. We zetten daarom in op de hashtag #CoronaHulpRotterdam, maar zijn achter de schermen ook bezig met activiteiten voor alle Rotterdammers (jong/oud), kwetsbare mensen, maar ook voor bijvoorbeeld vrouwen die in gewelddadige situaties nu thuis vast zitten.’ #coronahulprotterdam

 

Delfshavenhelpt – ‘Samen willen we zorgen voor kwetsbare buurtgenoten die in de knel komen. Buurtplekken, bewoners en ondernemers, wijkpartners en overheid in Delfshaven werken samen bij dit project voor buurthulp in Corona tijden.’ #delfshavenhelpt

 

Dag van Nationaal gebed – op woensdag 18 maart met livestreams om 9.00, 12.00 en 15.00 uur. Met om 19.00 een afsluiting. Een initiatief van ChristenUnie, EO, Groot Nieuws Radio, MissieNederland en de Raad van Kerken in Nederland. Omdat gebed helpt om ongerustheid aan God over te geven, om anderen te zegenen en om God te vragen Zijn bedoelingen te laten zien in moeilijke omstandigheden.  #nationaalgebed