De jaarwisseling was voor heel veel mensen een mooi feest. Samen met vrienden en familie het oudejaar uitzitten en het nieuwe jaar ingaan. Oliebollen, eten en drinken, goede voornemens. En natuurlijk… vuurwerk. Maar de jaarwisseling was ook het decor van vernielingen, geweld tegen politie en hulpverleners en… vuurwerkslachtoffers. Het oogziekenhuis sprak van een horrornacht. En we vragen ons steeds meer af: waarom al die ellende bij iets wat een feest moet zijn. Mensen met gevaarlijk spul in handen terwijl ze daar, al of niet nuchter, niet goed mee om kunnen gaan.

Door vuurwerk voor velen te verbieden krijgen we een veilig feest voor iedereen terug.

Voor de ChristenUnie-SGP in Rotterdam is het nu wel klaar. Na een aantal jaren discussie wordt het tijd om knopen door te hakken. Met ons netwerk van wijkambassadeurs hebben we een indringend gesprek gevoerd over de afgelopen jaarwisseling en de maatregelen die nodig zijn om er weer een feest van te maken. Daaruit hebben we ons standpunt geformuleerd:

Wat ons betreft geen vuurwerk voor consumenten. En dan dus ook helemaal niet, zodat het wel te handhaven is. Als Den Haag het niet gaat regelen, dan doen we het zelf. En zo kan de politie veel beter handhaven. Maar wel vuurwerkshows. Grote centrale shows zoals dit jaar bij de Erasmusbrug, Hoek van Holland en Nesselande. En wat ons betreft ook een kans voor bijvoorbeeld buurtverenigingen of bewonersorganisaties, in samenspraak met gebiedscommissies, om zelf een kleinschalige buurtshow te organiseren. Goed voor de saamhorigheid, en wel zo veilig.

We realiseren ons dat een kleine groep het verknalt voor de grote groep. Maar door vuurwerk voor velen te verbieden krijgen we een veilig feest voor iedereen terug. Terug naar de bedoeling: een feestelijke en veilige jaarwisseling voor iedereen.