Politiek mag zich wel wat bescheidener opstellen

Fractievoorzitter Setkin Sies van ChristenUnie-SGP Rotterdam boycot donderdag het verantwoordingsdebat in de Rotterdamse raad. Het college toont te weinig zelfkritiek, de samenleving is aan zet, stelt hij.

Dit opiniestuk stond op zaterdag 18 januari in de Rotterdam editie van het AD.

Wat heeft Rotterdam eraan als de gemeenteraad donderdag urenlang vergaderd tijdens het verantwoordingsdebat over wat er de afgelopen vier jaar is bereikt? Dat de coalitie roept dat het geweldig ging en de oppositie dat hardnekkig zal ontkennen? De ChristenUnie-SGP doet niet mee aan dit politieke theater, waarbij de Rotterdamse burger op voorhand de grote verliezer zal zijn.

Allereerst willen we hiermee een signaal afgeven dat het afrekenen van het stadsbestuur op basis van abstracte cijfers niks te maken heeft met wat er in de samenleving gebeurt. Het zal donderdag gaan over Cito-scores in plaats van goed onderwijs, over 140.000 vrijwilligers in plaats van het geven van erkenning en over het door de gemeente georganiseerde Stadsinitiatief in plaats van al die initiatieven, die Rotterdammers zelf voor elkaar hebben gebokst.

Beton
De harde doelstellingen van het stadsbestuur zijn doordrenkt van een politiek maakbaarheidsideaal. Terwijl ze geen antwoorden formuleren op de problemen in de stad. Het verantwoordingsdebat laat dan ook prachtig zien hoe het niet moet, namelijk: vooraf het einddoel in beton gieten in plaats van met de samenleving de richting uitzetten.

De tweede reden dat we niet meedoen is omdat er op het stadhuis een chronisch gebrek aan zelfreflectie bestaat. Hoewel 80 procent van de doelstellingen niet is gehaald, horen we alleen succesverhalen over de overige 20 procent. Waarom niet eerlijk een spiegel voorhouden en erkennen dat niet alles is gelukt?

Dat deze nederige houding in de politiek vaak als een verlies wordt beschouwd is een fundamenteel probleem. Het is geen ramp als een doelstelling niet is behaald. Wees daar eerlijk over en laat zien dat je ervan geleerd hebt. Het wordt in de stad ook niet begrepen als er alleen maar succesverhalen uit het stadhuis komen. Sterker: het schaadt het vertrouwen in de politiek. Zonder zelfreflectie is verantwoording onmogelijk!

Bescheiden
Rotterdam heeft volgens ons behoefte aan een betrouwbare politiek die een stapje terug durft te doen om een meer bescheiden rol aan te nemen. We moeten niet langer alles willen vaststellen en dichttimmeren, maar juist ruimte bieden aan de samenleving. Niet regisseren, maar faciliteren. Niet dicteren, maar citeren.

Te abstract? Concreet betekent dit dat de politiek bijvoorbeeld moet stoppen met het najagen van baantjes in de nieuwe gebiedsbesturen. De 36 nieuwe bewonerscollectieven laten zien dat actieve Rotterdammers prima zelf het heft in handen kunnen nemen. De ChristenUnie-SGP geeft alvast het goede voorbeeld door niet mee te doen aan de nieuwe gebiedsbesturen.

We roepen politiek Rotterdam op om samen met ons een positieve campagne te voeren met oog voor die talloze goede initiatieven in de stad. Zij zijn het die werken aan een Mooierdam.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]