De voorstellen vloeien voort uit het onderzoek van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) waaruit blijkt dat een aanzienlijk deel van de incassobureaus malafide praktijken hanteert. Vonk: “Momenteel kunnen mensen oneerlijke incassopraktijken melden bij de ACM, maar mensen met schulden zitten in een kwetsbare positie en weten vaak niet eens wat de ACM is. Wij willen daarom een laagdrempelig gemeentelijk meldpunt. Ook zou het hier mogelijk moeten zijn om malafide schuldhulppraktijken van bijvoorbeeld bewindvoerders te melden.”
Sociaal incasseren
Verder zal in de gemeenteraad de reactie van het college op de initiatiefnota Heel Rotterdam gaat Sociaal Incasseren worden behandeld. Met deze nota bepleit de ChristenUnie-SGP een incassobeleid dat sociaal incasseren centraal stelt. Sociaal incasseren is het op een verantwoorde wijze terugvorderen van schulden. Hierbij wordt er rekening gehouden met de omstandigheden van de schuldenaar en wordt er samen gezocht naar een oplossing. Dit betekent bijvoorbeeld mensen in vriendelijke en begrijpbare taal benaderen, maar ook proactief doorverwijzen naar de hulpverlening als er meer schulden zijn.
Uitbesteding gemeentelijke incasso-opdrachten
Dankzij de initiatiefnota van de ChristenUnie-SGP wordt het concept van sociaal incasseren verder uitgerold in de gemeentelijke organisatie. Zo komt er een breed gemeentelijk opleidingstraject voor een uniform gemeentelijk incassobeleid dat gebaseerd is op sociaal incasseren. Daarnaast wordt er bij telefonisch contact met de gemeentelijke hulplijn 14010 eerder doorgevraagd naar andere schulden en doorverwezen naar de Vraagwijzers. Vonk: “Ik ben blij met de reactie van het college op onze initiatiefnota. Dit laat zien dat Rotterdam sociaal incasseren serieus neemt. Daarnaast is het een belangrijk signaal dat de gemeente haar incasso-opdrachten voortaan alleen nog uitbesteed aan bedrijven die sociaal incasseren serieus nemen. ”