(Download hier ‘Places for People, experimenteerprogramma 2017-2018 Binnenstad Rotterdam’)
In 2016 is op initiatief van de ChristenUnie-SGP een onderzoek gestart naar welke straten en plekken in het stadscentrum geschikt zouden zijn om autoluw of zelfs autovrij te maken om zo meer ruimte te maken voor fietsers, voetgangers en bijvoorbeeld terrassen. Het resultaat van dit onderzoek is nu verwerkt in het experimentenprogramma Places for People met daarin voorstellen voor bijvoorbeeld een tijdelijke andere inrichting van een plein of een flexibele afsluiting van een straat. Het programma zet in eerste instantie in op experimenten maar kan er wel toe leiden dat een straat een nieuwe inrichting krijgt.
Drie willekeurige voorbeelden van Places for People experimenten:
- Happy Streets is een beweging van verschillende Rotterdammers die zich inzetten voor inclusieve, duurzame mobiliteit en beter gebruik van publieke ruimte. Happy Streets inspireert om anders te denken over hoe we willen leven, reizen, bewegen en ontmoeten in een bepaalde straat of gebied. Via een experiment wordt het anders gebruik getest. Dat kan variëren van een experiment van een dag tot een weekend of een half jaar. Samen met lokale partijen worden de ideeën uitgewerkt en getest.
- PARK(ing) Day is een jaarlijks evenement waarbij burgers, ondernemers en creatievelingen voor één dag (derde dinsdag in september) wereldwijd parkeerplekken transformeren tot kleine publieke parken.
- Creative Crosswalks: Om verkeersbarrières te doorbreken en de verbinding tussen stadskwartieren te verbeteren wordt op diverse plekken geëxperimenteerd met opvallende oversteekplaatsen. Met de Creative Crosswalk op de Westblaak (zie afbeelding bovenaan deze pagina) wordt de voetganger letterlijk op een voetstuk geplaatst.
Lerend instrument
Monrooij is ook blij dat het stadsbestuur veel waarde hecht aan draagvlak voor maatregelen die het verblijfsklimaat drastisch veranderen. In een brief aan de gemeenteraad zegt het stadsbestuur hierover het volgende: “Places for People wordt ingezet als lerend instrument en op basis van de lessen uit deze experimenten kunnen nieuwe, grotere plannen ontstaan of kan de gemeente zelfs haar beleid bijstellen. Belangrijk is dat de integrale effecten van een dergelijk experiment goed worden gemonitord. Zo is het van belang om te meten wat de ervaringen zijn van de verschillende gebruikers en partijen rond de locatie waar een experiment wordt gehouden. (…) Om de leerervaringen goed in beeld te brengen zijn de Erasmus Universiteit, DRIFT en de Veldacademie betrokken bij monitoring en evaluatie.”