Zuiderziekenhuis definitief gered!

Het Zuiderziekenhuis in Vreewijk is definitief van de sloop gered! Lange tijd zag het ernaar uit dat het prachtige historische complex tegen de grond zou gaan om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. ChristenUnie-SGP burgerraadslid Mark de Boer was echter niet van plan zich bij dit besluit neer te leggen en is blijven strijden voor behoud van het unieke complex. En met succes! De sloop is van tafel en het nieuwe plan krijgt financiële steun van het stadsbestuur waardoor Rotterdam Zuid er over enkele jaren een prachtige groene woonwijk bij krijgt met een unieke historische kern.

Het scheelde overigens niet veel of het Zuiderziekenhuis was toch gesloopt. De sloopvergunning was al afgegeven en niks stond de ontwikkelaar nog in de weg om het ziekenhuis met de grond gelijk te maken. “Men achtte het toen financieel onmogelijk het complex te behouden maar ik had daar mijn vraagtekens bij.”, aldus De Boer die daarom zelf is gaan rondbellen en twee zeer gerespecteerde partijen vond – ontwikkelaar BOEi en stichting Stadsherstel – die de uitdaging wel aandurfden.

Herenakkoord
Op aandringen van de ChristenUnie-SGP is onder leiding van wethouder Visser een poging gedaan deze nieuwe partijen bij de ontwikkelaar aan tafel te krijgen. “En dat lukte! Complimenten voor de wethouder die de handtekeningen van zowel de oorspronkelijke ontwikkelaar als de door ons aangedragen partijen onder een herenakkoord kreeg. Met dit herenakkoord kwam de optie voor herontwikkeling weer op tafel te liggen.”

Inmiddels is het een paar maanden verder en hebben de betrokken partijen gezamenlijk heel hard gewerkt aan een plan voor de transformatie van het Zuiderziekenhuis en de realisatie van een groene en autovrije woonwijk daaromheen. “Daar hangt overigens wel een prijskaartje aan. Opnieuw complimenten aan het stadsbestuur die ondanks de bezuinigingsopgave durft te investeren in cultuurhistorie en een aantrekkelijk woonklimaat op Zuid!”, aldus De Boer.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]