ChristenUnie-SGP wil einde aan torenhoge bemiddelingskosten particuliere verhuurders

De ChristenUnie-SGP in Rotterdam wil dat het stadsbestuur particuliere verhuurders – die onevenredig hoge bemiddelingskosten vragen van huurders – op het matje roept. Verhuurders maken namelijk volgens burgerraadslid Mark de Boer misbruik van de huidige schaarste op de huurmarkt: “Huurders nemen hoge bemiddelingskosten van vele honderden euro’s vaak voor lief, ook al heeft de verhuurder er nauwelijks iets voor gedaan. Na lang zoeken heb je immers eindelijk een geschikte woning gevonden en voor jou tien anderen.” De ChristenUnie-SGP heeft hierover schriftelijke vragen gesteld.

De Boer wil graag dat het stadsbestuur werk gaat maken van de aanpak van deze ‘malafide’ verhuurders: “Een vergoeding van één maand huur plus BTW staat veelal in geen verhouding tot de daadwerkelijk geleverde diensten. Van een gerichte persoonlijke zoektocht naar een geschikte woning is in ieder geval zelden sprake. Je mag al blij zijn als je geautomatiseerde e-mails krijgt met het aanbod van de verhuurder. Maar om daar nou vele honderden euro’s voor te vragen? Dat is niks anders dan huurders uitwringen en dat moet snel stoppen!”

Het is overigens niet zo dat alle particuliere verhuurders deze werkwijze hanteren. “Er zijn zeker ook verhuurders die zich keurig aan de regels houden en zo hoort het ook. Het huidige beperkte aanbod van het middensegment staat momenteel alleen niet in verhouding tot de grote vraag, waardoor je voor een woning toch geregeld bent aangewezen op bureaus die het niet zo nauw nemen met de wet.”, aldus De Boer.

Dan maar naar Capelle
De ChristenUnie-SGP maakt zich zorgen over deze gang van zaken bij diverse particuliere verhuurders in Rotterdam. “De huidige krapte op de huurdersmarkt mag geen reden zijn om huurders onredelijk te belasten en het draagt in onze ogen ook zeker niet bij aan een aantrekkelijk woonklimaat in onze stad.” Het vormt een financiële barrière voor bijvoorbeeld starters die willen doorgroeien naar een ruimere woning. “Die doelgroep willen we juist voor de stad behouden en je moet voorkomen dat zij om deze reden buiten de stadsgrenzen gaan zoeken naar een geschikte woonruimte.”, aldus De Boer die daarom wethouder Schneider oproept om verhuurders die zich niet aan de regels houden op het matje te roepen.

En als ik die bemiddelingskosten al heb betaald?
De ChristenUnie-SGP adviseert woningzoekenden als het even kan geen zaken te doen met verhuurders die hoge bemiddelingskosten vragen. Zoek naar verhuurders die een redelijke vergoeding vragen, zoals bijvoorbeeld de corporaties (zij en de meeste andere betrouwbare verhuurders vragen maximaal 250 euro aan administratie- en contractkosten). Kom je toch een leuke woning tegen die je echt heel graag wilt maar waar je flink moet bijleggen? Probeer dan na ondertekening van het contract de extra kosten terug te vragen. De kans dat dit lukt is zeer klein maar zeker het proberen waard.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]