Fietsklimaat in Rotterdam naar Deense standaarden

 
Het fietsverkeer in Rotterdam is in de afgelopen 10 jaar met maar liefst 60 procent toegenomen maar meer ruimte heeft de fietser nauwelijks gekregen. Daar moet volgens de ChristenUnie-SGP snel verandering in komen. Meer rood asfalt en stallingsvoorzieningen zijn een mooi begin maar burgerraadslid Mark de Boer zou graag zien dat het fietsklimaat in Rotterdam meer gaat lijken op die van Kopenhagen, waar fietsen in het DNA van de stad zit. De Boer: “Dat maakt die stad ook gelijk zo aantrekkelijk. Een autoluwe stad is een aantrekkelijke stad. Laten we daarnaar streven en volop investeren in duurzame mobiliteit.”

De Boer doet zelf drie concrete voorstellen voor een aantrekkelijk fietsklimaat waar de gemeente Rotterdam direct mee aan de slag zou kunnen, namelijk: start samen met de taxibranche een pilot voor fietsendragers op taxi’s, realiseer een pop-up fietsenstalling voor bij evenementen en stimuleer de komst van gebruiksvriendelijk fietsverhuurpunten zoals in veel andere Europese steden. Deze voorstellen maken onderdeel uit van een tienpuntenplan voor meer duurzame mobiliteit dat De Boer onlangs presenteerde in de Rotterdamse gemeenteraad.

Fietsendragers op taxi’s
Eén van de vele maatregelen van de Deense overheid om het fietsgebruik te stimuleren zijn de fietsendragers die de meeste taxi’s in hun kofferbak hebben liggen. Ideaal voor fietsers met een lekke band, een onverwachte afspraak buiten de stad of wanneer het bijvoorbeeld stevig regent op de terugweg. “In Kopenhagen is het een succes, of dat in Rotterdam ook het geval zal zijn is lastig in te schatten. Het past in ieder geval binnen een cultuur waar de fiets het meest primaire vervoersmiddel is en mensen minder waarde hechten aan autobezit.”, aldus De Boer die de wethouder mobiliteit heeft opgeroepen in gesprek te gaan met de taxibranche om met hen een pilot te organiseren. Wethouder Langenberg (D66, Mobiliteit) heeft aangegeven dit punt zeker mee te nemen in het volgende overleg met de taxibranche.

Pop-up fietsenstalling bij evenementen
Hoewel de gemeente Rotterdam graag zou zien dat steeds meer Rotterdammers de fiets pakken naar het centrum is het soms een hele uitdaging een (veilige) plek te vinden om je fiets te stallen. Daar moet volgens de ChristenUnie-SGP verandering in komen: “In het centrum moeten meer fietsparkeerplaatsen komen, bij voorkeur een paar grote stallingen op strategische plekken.” En voor piekmomenten, zoals bijvoorbeeld grote evenementen, moet de gemeente een pop-up fietsenstalling gaan realiseren zodat er naar behoefte een batterij aan fietsvoorzieningen kan worden ingevlogen.

Fietsverhuurpunten
Tot slot wil de ChristenUnie-SGP dat het stadsbestuur zich actief gaat inzetten voor het binnenhalen van een marktpartij die gebruiksvriendelijke fietsverhuurpunten gaat exploiteren. “In veel Europese steden kun je bijna op iedere straathoek een fiets huren met je creditcard. Een prachtige manier om de stad te verkennen! Nu Rotterdam snel in populariteit toeneemt onder toeristen verwacht ik dat deze manier van fietsverhuur ook in Rotterdam zal aanslaan.”

De Boer hoopt dat de wethouder deze drie concrete voorstellen gaat meenemen bij de verdere uitwerking van het mobiliteitsbeleid.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]