Angolese consulaat verft Rijksmonument wit

Het Angolese consulaat lijkt volledig lak te hebben aan de wet- en regelgeving voor monumenten. Een oplettende monumentenliefhebber attendeerde de inspectie toen bleek dat de nieuwe eigenaren (zonder vergunning!) een laag witte verf aanbrachten op de broze natuurstenen gevel van het voormalige Gemeentearchief aan de Mathenesserlaan. ChristenUnie-SGP burgerraadslid Mark de Boer wil dat de bouwwerkzaamheden per direct gestaakt worden: “Zo ga je niet met monumenten om! Laat experts eerst een herstelplan maken en stuur de rekening maar naar het Angolese consulaat.”

De Boer is verbaasd dat het consulaat zich beroept op de veronderstelling dat het Angolese consulaat grondgebied van Angola betreft en dus de Angolese wet- en regelgeving van kracht is: “Een consulaat geniet onschendbaarheid en gaat zelf over wie ze wel of niet het consulaat laten betreden. Het betreft echter geen Angolees maar Nederlands grondgebied en men dient zich daarom gewoon te houden aan de hier geldende wet- en regelgeving, dus ook die over monumentenzorg.”

De Boer wil dat de wethouder cultuur – indien nodig samen met de Minister van Buitenlandse Zaken – snel actie onderneemt zodat de schade niet verder toeneemt.

De VVD in Rotterdam heeft al schriftelijke vragen gesteld om meer informatie te krijgen over de ontstane schade aan het Rijksmonument. De ChristenUnie-SGP steunt deze vragen van harte en hoopt op een spoedige beantwoording.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]