Sloop voor panden Westewagenstraat

De twee wederopbouwpanden aan de Westewagenstraat mogen gesloopt worden, dat heeft de Rotterdamse gemeenteraad besloten. De beschermde status van de panden is door dit besluit ook komen te vervallen. Burgerraadslid Mark de Boer betreurt het zeer dat de dubbelbestemming die de panden had moeten beschermen zo te grabbel wordt gegooid: “De argumentatie om de beschermde status van deze panden af te halen is ronduit slecht, ik hoor nog liever een zeer goed verhaal waarom deze panden geen cultuurhistorische waarden bezitten zodat we niet hoeven te vrezen voor precedentwerking.”

De twee wederopbouwpanden aan de Westewagenstraat zijn door de gemeente verkocht aan een ontwikkelaar met de verplichting deze te renoveren. In 2012 bleek echter dat de ontwikkelaar de renovatie niet rond kreeg. “Toen heeft de gemeenteraad helaas de deur opengezet naar sloop-nieuwbouw op deze locatie. Helaas, want de gemeente was juist net met deze partij in gesprek over een meer realistische renovatie die wel rendabel zou zijn.”, aldus De Boer. “In die zin is de ontwikkelaar niks te verwijten, ook al hadden we hier als ChristenUnie-SGP veel liever een hoogwaardige renovatie gezien.”

Waarde-Cultuurhistorie
Toen in 2012 het bestemmingsplan Laurenskwartier werd vastgesteld hebben diverse panden in het gebied de dubbelbestemming Waarde-Cultuurhistorie gekregen omdat ze een onderdeel vormen van het wederopbouw aandachtsgebied. Met het vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan Westewagenstraat (dat onderdeel uitmaakt van het Laurenskwartier) wordt deze bestemming weer van twee wederopbouwpanden gehaald omdat de gemeente belang hecht aan transparantie van het gebouw, studentenwoningen in de binnenstad en de verlevendiging van de kade. De Boer: “Dat zijn elementen die bij zowel renovatie als nieuwbouw heel goed mogelijk zijn. Dit kan nooit reden zijn om terug te komen op de beschermde status van deze panden.”

De ChristenUnie-SGP heeft tegen het bestemmingsplan Westewagenstraat gestemd.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]