Zuiderziekenhuis wordt bedreigd met sloop

Opnieuw staat een uniek historisch pand op de sloopnominatie, namelijk het Zuiderziekenhuis. Nog niet zo lang geleden werd overwogen het prachtige complex uit te roepen tot monument, nu is het stadsbestuur voornemens een sloopvergunning af te geven zodat het voormalig ziekenhuis plaats kan maken voor tientallen goedkope woningen. ChristenUnie-SGP raadslid Setkin Sies zou het bijzonder jammer vinden als op deze a-locatie op Rotterdam Zuid goedkope woningen zouden komen terwijl het huidige complex met zijn unieke karakter juist kansen biedt voor het creëren van een hoogwaardig woon- en leefmilieu.

Op initiatief van de ChristenUnie-SGP spreekt de raadscommissie Fysieke Infrastructuur en Buitenruimte op woensdagmorgen 18 december over de sloopplannen om te voorkomen dat de wethouder (en die bevoegdheid heeft hij) zelfstandig besluit over te gaan tot het verlenen van een sloopvergunning.

Dit is niet het eerste historische pand waar de ChristenUnie-SGP voor in de bres springt, zo werd onlangs de petitie Stop sloop op het Noordereiland overhandigd en kwam de partij samen met anderen in verzet tegen de sloop van Ons Blok. Ook tegen de sloop van het Zuiderziekenhuis verzet Sies zich: “Vanwaar de haast? Laten we liever wachten op een ontwikkelaar die recht wil doen aan de cultuur-historische waarde van het complex en de kansen daarvan inziet.”

Historisch besef
Op initiatief van de ChristenUnie-SGP gaat het stadsbestuur nu een notitie opstellen over het historisch besef van de stad. Volgens Sies is dit hard nodig omdat momenteel in Rotterdam een heldere visie op het behoud van markante historische gebouwen ontbreekt: “Nog te vaak krijgen ontwikkelaars ruim baan en nemen we sloop voor lief. Dat roept niet alleen veel weerstand op maar is ook doodzonde van de unieke historische panden die hiermee verdwijnen. Laten we daarom met alle betrokken partijen op constructieve wijze de discussie aangaan over de vraag hoe we behoud en renovatie van historisch Rotterdam kunnen stimuleren!”

Deze notitie is voor de ChristenUnie-SGP het startpunt voor een discussie in zowel de gemeenteraad als de stad over het behoud van de schaarse historische bebouwing. Welke kansen bieden bestaande panden met een grote cultuur-historische waarde bijvoorbeeld en op welke manier kan de gemeente Rotterdam ontwikkelaars stimuleren en wellicht tegemoet komen om te kiezen voor renovatie?

Sies hoopt dat Rotterdam in de toekomst bewuster omgaat met haar historisch vastgoed en vooral de kansen gaat inzien van deze panden voor het creëren van unieke hoogwaardige woon- en leefmilieus.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]