Diergaarde Blijdorp een structurele oplossing bieden

 
Het Rotterdamse stadsbestuur wil voor 3,8 miljoen euro garant staan voor diergaarde Blijdorp, zo laat ze in een brief aan de gemeenteraad weten. ChristenUnie-SGP raadslid Setkin Sies is zeer verbaasd dat het stadsbestuur deze garantstelling communiceert als een heldendaad: “Juist op initiatief van het stadsbestuur is de subsidiekraan grotendeels dichtgedraaid, moet de diergaarde nu noodgedwongen reorganiseren en is dit bedrag van 3,8 miljoen euro voor een groot deel juist nodig om de kosten van deze reorganisatie op te vangen. Blijdorp ook nog eens de risico’s en lasten laten dragen van deze lening is ongehoord.” Sies wil dat de gemeente dit bedrag eenmalig schenkt aan diergaarde Blijdorp.

De ChristenUnie-SGP is van mening dat de subsidiekorting voor Blijdorp over een veel langere periode uitgesmeerd had moeten worden zodat de dierentuin meer tijd had gekregen om bijvoorbeeld te zoeken naar alternatieve bronnen van inkomsten. Raadslid Setkin Sies heeft hier van begin af aan aandacht voor gevraagd.

Bewonderingswaardig
Door de snelheid van de bezuinigingen moet de dierentuin nu noodgedwongen reorganiseren wat op korte termijn hoge lasten met zich meebrengt. Volgens Sies biedt de gemeente Rotterdam Blijdorp geen structurele oplossing door alleen garant te staan: “Ik vind het knap en bewonderingswaardig hoe Blijdorp moedige keuzes maakt en zo de bezuinigingen grotendeels weet op te vangen. De dierentuin komt hiermee gelukkig weer in wat rustiger vaarwater. Maar het succes is uiterst pril en de vraag is of we Blijdorp nu moeten opzadelen met de risico’s en rentelasten van een lening die we hen als gemeente indirect opdringen. Volgens mij kan dat nooit de bedoeling zijn.”

Eenmalige schenking
Diergaarde Blijdorp is van groot maatschappelijk belang voor de stad en uitermate populair onder gezinnen. De ChristenUnie-SGP vindt het dan ook belangrijk dat Blijdorp zich hier weer zo snel mogelijk op kan richten. Samen met de SP in Rotterdam zal aanstaande donderdag een voorstel worden ingediend om het bedrag van 3,8 miljoen euro eenmalig aan de diergaarde te schenken.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]