Rotterdam is haar historisch besef verloren

Op initiatief van de ChristenUnie-SGP gaat het stadsbestuur een notitie opstellen over het historisch besef van de stad. Volgens raadslid Setkin Sies is dit hard nodig omdat momenteel in Rotterdam een heldere visie op het behoud van markante historische gebouwen ontbreekt: “Nog te vaak krijgen ontwikkelaars ruim baan en nemen we sloop voor lief. Dat roept niet alleen veel weerstand op maar is ook doodzonde van de unieke historische panden die hiermee verdwijnen. Laten we daarom met alle betrokken partijen op constructieve wijze de discussie aangaan over de vraag hoe we behoud en renovatie van historisch Rotterdam kunnen stimuleren!”

In de afgelopen decennia zijn vele historische en markante gebouwen in Rotterdam aan sloop ten prooi gevallen. Ook vandaag de dag staan diverse karakteristieke historische panden op de sloopnominatie, zoals bijvoorbeeld Maaskade 115 en Ons Blok op het Noordereiland en het Zuiderziekenhuis. Tegen de sloop van het pand aan de Maaskade kwam de ChristenUnie-SGP al eerder in verzet door middel van de petitie: Stop sloop van het Noordereiland. Deze petitie is onlangs overhandigd aan opdrachtgever Ooms Makelaars.

Het voorstel van de ChristenUnie-SGP om een notitie over het historisch besef van de stad op te stellen kon deze week rekenen op steun van de Rotterdamse gemeenteraad. “Deze notitie is wat ons betreft het startpunt voor een discussie in zowel de gemeenteraad als de stad over het behoud van de schaarse historische bebouwing. Welke kansen bieden bestaande panden met een grote cultuur-historische waarde bijvoorbeeld en op welke manier kan de gemeente Rotterdam ontwikkelaars stimuleren en wellicht tegemoet komen om te kiezen voor renovatie?”

Sies hoopt dat Rotterdam in de toekomst bewuster omgaat met haar historisch vastgoed en vooral de kansen gaat inzien van deze panden voor het creëren van unieke hoogwaardige woon- en leefmilieus.

Het Reformatorisch Dagblad bestede op 13 november uitgebreid aandacht aan het voorstel van de ChristenUnie-SGP voor meer historisch besef in Rotterdam.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]