Maak creatief en flexibel gebruik van vastgoed

 
Rotterdam kent tal van ondernemers met goede creatieve ideeën die hiervoor op zoek zijn naar tijdelijke ruimte in de stad, van startende ondernemers tot populaire merken. Tegelijkertijd staat er in de stad vele vierkante meters winkel- en kantooroppervlakte leeg. De ChristenUnie-SGP pleit daarom voor een vastgoedplatform om beide partijen bij elkaar te brengen. Om lange zoektochten te voorkomen en leegstand te veranderen in een broedplaats van (nieuw) talent en ondernemerschap.

Tijdelijke winkelruimtes worden steeds populairder, zowel bij ondernemers als het winkelend publiek. Zo is het voor startende ondernemers interessant om door middel van een pop-up of try-out store – een tijdelijke winkel – uit te vinden of hun product aanslaat. Zo ja, kan de ondernemer met goede papieren naar de bank voor verdere financiering. Maar ook populaire merken – die zichzelf allang hebben bewezen – maken steeds meer gebruik van tijdelijke ruimtes om bijvoorbeeld in een korte periode een nieuw product op de markt te zetten of bekendheid te krijgen in een speciaal gebied. Maar ook buiten retail komt dit fenomeen voor, denk aan Leeszaal West of pop-up restaurant A La Plancha.

Leegstand = kansen
Rotterdam kent vele vierkante meters leegstaand vastgoed. Ruimten die voor een groot deel getransformeerd kunnen worden in iets nieuws, iets moois. De ChristenUnie-SGP ziet dan ook kansen in een meer creatief en flexibel gebruik van vastgoed in Rotterdam en de gemeente kan daaraan bijdragen volgens raadslid Setkin Sies: “Door het opzetten van een vastgoedplatform met aan de ene kant een transparante lijst van alle leegstaande ruimten en aan de andere kant een lijst met (startende) ondernemers die tijdelijk een ruimte kunnen en willen invullen. De stad is er namelijk bij gebaat dat ondernemers alle ruimte krijgen om hun creatieve ideeën te ontplooien en uit te bouwen tot een succesvolle onderneming.”

Vraagt om een flexibele gemeente
Het is niet alleen van belang dat partijen bij elkaar worden gebracht. De gemeente Rotterdam zal voor een meer creatief en flexibel gebruik van vastgoed zelf ook flexibeler moeten worden. De ChristenUnie-SGP pleit daarom voor een bestemming ontheffing bij de tijdelijke invulling van leegstaande panden. “Voor de tijdelijke invulling van leegstaand vastgoed moet het ongeacht de officiële bestemming niet uitmaken of er nu een restaurant, koffiebar of een boekenwinkel in komt, oftewel geen gezeur met een bestemmingsplan. Niet alleen omdat het beter is dan leegstand maar vooral omdat al deze initiatieven waarde toevoegen aan het pand en de directe omgeving.”, aldus Sies die met deze maatregel het ‘matchen’ van leegstaande panden en creatieve ondernemers wil vereenvoudigen.

Buurthuis van de toekomst
Niet alleen (startende) ondernemers zijn op zoek naar ruimte in de stad, ook maatschappelijke initiatieven. De traditionele buurthuizen staan door bezuinigingen onder druk terwijl bijvoorbeeld de taal- en muziekles vereniging gewoon nog een ruimte nodig heeft. De gemeente Den Haag heeft hiervoor het buurthuis van de toekomst opgericht, een platform om beheerders van accommodaties en maatschappelijke activiteiten bij elkaar te brengen. “Dit Haagse initiatief sluit naadloos aan bij het vastgoedplatform dat wij voor ogen hebben. Door het inzichtelijk maken van ruimten en mogelijkheden verwachten we een flexibeler gebruik van vastgoed en creatieve samenwerkingen tussen retail, horeca en maatschappelijke initiatieven.”, aldus Sies.

De ChristenUnie-SGP zal tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering – de algemene politieke beschouwingen van 7 november 2013 – voorstellen indienen voor een meer creatief en flexibel gebruik van vastgoed.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]