Geen lange termijn perspectief voor speeltuinen

De Rotterdamse speeltuinen houden nog even hun financiering maar worden op de langere termijn aan hun lot overgelaten. Dit is kort samengevat te lezen in de conceptnotitie Toekomst van de Rotterdamse speeltuinen. ChristenUnie-SGP commissielid Willem Sonneveld betreurt dat het stadsbestuur geen lange termijn perspectief wil schetsen: “De speeltuinen zijn van grote maatschappelijke waarde voor Rotterdam. Voor de kindvriendelijke stad die we willen zijn voor gezinnen. Die laat je toch niet aan hun lot over?” Sonneveld vreest dat uiteindelijk veel speeltuinen de deuren sluiten door het uitblijven van private investeringen.

Tijdens de commissievergadering over de toekomst van de Rotterdamse speeltuinen sprak Sonneveld zijn zorgen uit over het voorbestaan van deze belangrijke voorziening: “Als we het met elkaar eens zijn over de grote maatschappelijke waarde, dan moet toch de centrale vraag zijn hoe we het voortbestaan van de speeltuinen gaan borgen?”

Niet zomaar loslaten
In de notitie legt het stadsbestuur alle nadruk op het feit dat speeltuinen private organisaties zijn en dus zoveel mogelijk moeten streven naar zelfbestuur. De vraag is echter of dit wel realistisch is in het tempo dat men voor ogen heeft. Speeltuinen hebben niet alleen grote moeite met het vinden van voldoende vrijwilligers maar worden na 2014 ook nog eens geconfronteerd met torenhoge kostendekkende huren. Hoewel ze hiervoor in 2015 en 2016 financiële compensatie krijgen, lijkt er geen structurele oplossing te zijn.

“Ik voorspel dat maar weinig speeltuinen het hoofd boven water zullen houden en dat zou ongelooflijk jammer zijn voor de kindvriendelijkheid van onze stadswijken.”, aldus Sonneveld die graag zou zien dat de gemeente speeltuinen blijft ondersteunen. “Juist in het proces naar zelfbestuur. Dus niet zomaar loslaten maar in de komende jaren ervoor zorgen dat speeltuinen in de toekomst op eigen benen kunnen staan.”

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]