Ook na Ibn Ghaldoun ruimte voor islamitisch onderwijs

Dinsdag maakte staatssecretaris Dekker (Onderwijs) bekend dat de islamitische middelbare school Ibn Ghaldoun per 1 november de deuren moet sluiten. ChristenUnie-SGP raadslid Setkin Sies steunt dit besluit: “De leerlingen van Ibn Ghaldoun verdienen kwalitatief goed onderwijs. Dat krijgen ze nu niet en is ook niet op korte termijn te realiseren. Sluiting van de school is helaas dan ook onvermijdelijk.” Sies staat wel open voor een nieuwe start: “Sluiting van Ibn Ghaldoun is wat ons betreft niet per definitie het einde van islamitisch onderwijs in Rotterdam.”

Reden voor de staatssecretaris om Ibn Ghaldoun te sluiten is het vernietigende rapport van de onderwijsinspectie over de kwaliteit van het onderwijs met als eindoordeel dat de problemen te groot zijn om op korte termijn op te lossen. Voor de 700 leerlingen moet de Rotterdamse wethouder De Jonge (Onderwijs) op korte termijn daarom een alternatief zoeken. Overstappen naar een andere islamitische middelbare school is geen optie, Ibn Ghaldoun was de enige.

Vrijheid van onderwijs
Naast de kwaliteit van het onderwijs hecht de ChristenUnie-SGP ook veel waarde aan de vrijheid van onderwijs; het recht om scholen op te richten en de mogelijkheid voor ouders om te kiezen wat voor soort onderwijs hun kinderen volgen. Sies: “Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen naar een christelijke school kunnen en kan mij goed voorstellen dat islamitische ouders een vergelijkbare wens hebben. Het voortbestaan van islamitisch onderwijs staat hier wat ons betreft dan ook op geen enkele wijze ter discussie.”

Nieuwe start
De ChristenUnie-SGP ziet wel mogelijkheden voor het islamitisch onderwijs om te werken aan een nieuwe start. Dit kan bijvoorbeeld onder de koepelorganisatie Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) Rotterdam.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]