Tegen voorliggende plannen nieuw stadion

Het college van burgemeesters en wethouders heeft vandaag het voorstel voor Het Nieuwe Stadion van de agenda gehaald. Er was voor dit plan geen meerderheid te vinden in de raad. Ook de ChristenUnie-SGP fractie wilde dit plan niet steunen omdat de maatschappelijke opbrengsten niet opwegen tegen de risico’s.

Met het voorstel voor Het Nieuwe Stadion was een investering van bijna 400 miljoen euro gemoeid. Aan de gemeente wordt een garantstelling van 165 miljoen euro gevraagd, 35 miljoen grondkosten en een investering van 36 miljoen voor aanpassingen in de infrastructuur rondom het nieuwe stadion.

Betaald voetbal
Het belangrijkste argument voor het bouwen van een nieuw stadion is dat de begroting van de betaald voetbal organisatie Feyenoord omhoog moet. De club raakt anders teveel achter op de concurrentie. Wat de ChristenUnie-SGP fractie betreft is het uitgangspunt dat overheidsgeld op geen enkele manier wordt gebruikt voor het in stand houden van betaald voetbal. De gemeente is geen bank, maar moet een afweging maken die het publieke belang dient. Als een voetbalclub een nieuw stadion wenst, dan zal zij daar in beginsel zelf eerst voor moeten sparen. De risico’s bij de belastingbetaler neerleggen kan alleen als er een groot maatschappelijk belang mee is gediend.

Maatschappelijke opbrengsten
De ChristenUnie-SGP fractie is van mening dat het college van B & W zich in dit dossier teveel als bank heeft opgesteld. Het enige wat dit college in dit dossier heeft gedaan, is het beoordelen van het financiële verzoek dat door de Feyenoord familie bij hen was neergelegd. De maatschappelijke effecten van het nieuwe stadion zijn in de discussie volstrekt onderbelicht gebleven. Setkin Sies: “De wethouder en Feyenoord hebben nagelaten om een verhaal te vertellen dat verbindend werkt. De vraag op welke manier dit stadion een vliegwiel en een aanjager voor Zuid is, is bijvoorbeeld niet beantwoord.”

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]