Forum is niet oplossing voor probleem binnenstad

 
De gemeenteraad van Rotterdam heeft ingestemd met de bouw van Forum, een multifunctionele kubus van 70 meter direct naast de Koopgoot. De ChristenUnie-SGP heeft tegen deze ontwikkeling gestemd omdat deze niet past in onze visie op de binnenstad. Raadslid Setkin Sies: “Forum is in onze ogen niet de oplossing voor het probleem van de binnenstad. Integendeel zelfs. In de huidige kwetsbare retail markt zou Forum de positie van het Rotterdamse centrum zelfs kunnen verslechteren. Maar ik hoop dat ik ongelijk krijg, want het zou een ramp betekenen voor talloze kleine winkeliers.”

‘Forum Rotterdam’ is de naam van een nieuw beeldbepalend gebouw in de Rotterdamse binnenstad. De ruim 70 meter hoge kubus moet plaats bieden aan winkels (35.000m2), restaurants (3000m2), kantoren (17.000m2), 56 stadsappartementen, een hotel met 165 kamers, een museum (4000m2) en een 30+ bioscoop. En dit alles wil de investeerder (Multi Vastgoed) realiseren zonder enige financiële steun van de gemeente Rotterdam.

Lees verder voor een uitgebreide verantwoording van onze stem tegen de bouwontwikkeling Forum:

Probleem binnenstad
De Rotterdamse binnenstad kenmerkt zich niet door een fijnmazig netwerk van intieme straten of de levendigheid die je van een grote stad mag verwachten. Bij de toevoeging van grootschalige hoogbouw aan het Rotterdamse centrum is de afgelopen decennia weinig aandacht besteedt aan de beleving van deze gebouwen op straatniveau. Veel gebouwen zijn naar binnen gekeerd en staan als massieve blokken in de binnenstad zonder dat bewoners of bezoekers er iets aan hebben. En dat is jammer want voor een belangrijk deel bepaalt de kwaliteit van de eerste paar verdiepingen de beleving op straat en de uitstraling van de stad. Rotterdam moet het dan ook hebben van een aantal langgerekte winkelstraten zonder al te veel karakter met vooral standaard winkels die in iedere stad zitten.

Deze ruimtelijke ontwikkeling heeft ook het Rotterdamse stratenpatroon versterkt. Het centrum winkelgebied kent vele fysieke barrières waardoor winkelen in Rotterdam zonder een paar drukke straten te moeten oversteken vrijwel onmogelijk is. Weinig mensen bezoeken dan ook het gehele centrum.

Nationale Nederlanden, een icoon voor de stad maar de meeste Rotterdammers zullen nooit achter de hoge zwarte muren komen.

Robeco hoofdkantoor op hoek Coolsingel-Blaak zonder enige binding met de publieke ruimte.

Wat CU-SGP met de binnenstad wil
De Rotterdamse ambitie om altijd de mooiste, hoogste en grootste te hebben heeft vooral geleidt tot een mooi uitzicht vanaf de Brienenoordbrug maar heeft vooralsnog weinig bijgedragen aan de kwaliteit van de binnenstad. Volgens de ChristenUnie-SGP is het nu dan ook tijd om zeer kritisch te zijn op nieuwe grootschalige bouwprojecten in de binnenstad. Wat ons betreft is nu de tijd aangebroken om historische fouten aan bestaande bebouwing te herstellen en ruimte te bieden aan kleinschalige initiatieven om kwaliteit toe te voegen aan het straatbeeld. Oftewel kleine ingrepen met groots effect.

De ChristenUnie-SGP droomt van een binnenstad met een prettig fiets- en wandelklimaat. Een binnenstad waarin winkel- en uitgaansgebieden via logische verbindingen aan elkaar verbonden zijn en een natuurlijke looproute vormen door het stadscentrum. Plinten van bestaande ‘gesloten’ gebouwen worden opengebroken om van achterafstraten maar bijvoorbeeld ook de Coolsingel weer volwaardige stadsstraten te maken die de levendigheid uitstralen van een grote stad. En wat te denken van de prachtige grachten die Rotterdam rijk is en we nu niks mee doen? Rotterdam heeft kwaliteit nodig, niet perse nieuwe gebouwen.

De Steigersgracht in hartje centrum, wordt momenteel geen gebruik van gemaakt…

Één van de vele expeditiestraten midden in het centrum, hier achterzijde Lijnbaan.

Waarom dan tegen Forum?
Voorstanders stellen dat een Rotterdam zonder Forum definitief de slag om de consument gaat verliezen. Forum zal zeker een succes worden, maar de ChristenUnie-SGP is van mening dat dit project een succes gaat worden ten koste van een belangrijk deel van de rest van de binnenstad. Het project is opgezet als een verticale stad. Juist als je levendigheid op straat wil creëren, een binnenstad die leeft en bruist (zoals het college toch ook wil?) lijkt het ons niet verstandig om midden in het centrum een shopping mall te bouwen die duizenden bezoekers aan het straatbeeld zal onttrekken.

Daar komt een tweede bezwaar bij. De ontwikkelaar wil graag nieuwe (grote) winkelformules naar het centrum lokken maar de vraag is of ze dit gaat lukken. De kans is best aanwezig dat bestaande winkeliers de ruimte in Forum gaan opvullen. En die vrijheid hebben winkeliers maar de vraag is dan wel wat Forum op winkelgebied de stad nog te bieden heeft. Gaat het werkelijk wat bijdragen aan het winkelgebied?

Leegstand
Onder winkeliers is veel weerstand voor de ontwikkeling van Forum en dat is logisch want ze krijgen er nieuwe concurrentie bij. Daarnaast maken ze zich zorgen over de winkelleegstand die zou ontstaan in het centrum of net daarbuiten door Forum. Of Forum voor leegstand gaat zorgen weten we niet, net zoals we ook niet met zekerheid kunnen zeggen dat het niet gaat gebeuren. Maar of dit nu wel of niet het geval gaat zijn, leegstand in de Rotterdamse binnenstad is een serieus probleem. Daarnaast is de retail sector momenteel zeer kwetsbaar door de toename van internetverkopen en de afname van koopkracht. Deze combinatie van factoren vraagt in onze optiek om een zorgvuldige afweging als het gaat om de toevoeging van extra m2 winkeloppervlakte. De houding van ‘wees blij dat er een private partij is die miljoenen wil investeren in het centrum’ is ons dan ook veel te nonchalant. De discussie gaat hier in wezen niet alleen over de toevoeging van Forum maar over de kwaliteit van het hele kernwinkelgebied en daarmee over een belangrijk deel van onze lokale economie.

Ook als er geen sprake zou zijn van leegstand hebben wij onze vraagtekens bij de toevoeging van zoveel m2 winkelruimte gecentreerd op één locatie in het centrum. Hoeveel mooier en leefbaarder zou de stad wel niet zijn als we er de komende 10-15 jaar in slagen om exact dit aanbod te verspreiden over een groter deel van het centrum? Om juist die kleinere kwalitatieve verbeteringen te realiseren. In plaats daarvan kiezen we er nu voor om een fors deel van de extra m2 winkelruimte die nog toegevoegd kan worden te centreren in een shopping mall die het winkelend publiek aan het straatbeeld zal onttrekken.

Conclusie
Ons besluit om tegen Forum te stemmen was een lastig besluit. Het was een afweging tussen een ontwikkelaar die – geheel zonder financiele steun van de overheid – 350 miljoen euro wil investeren in het stadscentrum en de mogelijke effecten hiervan op de gehele binnenstad. We hebben ons uiterste best gedaan om met een realistische blik bouwproject Forum te beoordelen. De ChristenUnie-SGP kon niet anders dan tegen Forum te stemmen, in het belang van de gehele binnenstad.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]