Hulp aan illegalen strafbaar?

Het wetsvoorstel strafbaarstelling illegaliteit roept nog veel vragen en onzekerheid op. Zo is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of de hulp aan illegalen ook strafbaar zal worden en dat zorgt voor veel onrust onder hulpverleners. Door deze twijfel over medeplichtigheid aan een ‘misdrijf’ en het al dan niet strafbaar zijn daarvan wordt de hulpverlening ontmoedigd, zo geven verschillende organisaties in Rotterdam aan. De ontstane verwarring zou op dit moment al hebben geleid tot een aantal gevallen waarin noodzakelijke hulp is onthouden aan mensen zonder verblijfsrecht.

Vakbonden die migranten helpen op te komen tegen uitbuiting, scholen die kinderen niet durven in te schrijven, kerken die mensen opvangen of naar een dokter verwijzen: allen zouden het risico lopen in een sfeer van medeplichtigheid te werken.

Om deze reden pleit een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad (ChristenUnie-SGP, PvdA, D66, CDA, GroenLinks en SP) om hulporganisaties en zorg- en onderwijsinstellingen schriftelijk te informeren, zodra hierover duidelijkheid bestaat, over het niet strafbaar zijn bij het bieden van hulp aan mensen zonder verblijfsrecht zodat er geen noodzakelijke hulp wordt onthouden aan hen die dit nodig hebben.

De ChristenUnie-SGP in Rotterdam is fel tegen het strafbaar stellen van illegaliteit. Raadslid Setkin Sies vindt het onbegrijpelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer zich momenteel inzet voor het strafbaar stellen van kwetsbare illegalen: “Illegaliteit is geen luxe optie maar een uitzichtloze situatie waarin mensen kunnen verkeren. In plaats van deze mensen per definitie de sticker ‘crimineel’ op te plakken zie ik veel liever een overheid die haar verantwoordelijkheid draagt voor de primaire levensbehoeften in de vorm van bed, bad en brood.”

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]