Oneerlijke concurrentie door gebrek handhaving winkeltijden

 
Door een gebrek aan handhaving van winkelopeningstijden is er momenteel sprake van oneerlijke concurrentie in Rotterdam. Sinds 1 januari mogen winkels in de stad op zondag tussen 12 en 22 uur de deuren openen voor het publiek. Op papier blijven de winkels in de ochtend gesloten maar in de praktijk blijkt dat diverse winkeliers zich hier niet aan houden. “Omdat ze weten dat niemand hen controleert.”, meent ChristenUnie-SGP raadslid Setkin Sies. “Het stadsbestuur doet er niks aan en geeft hiermee het signaal af dat men regelgeving maar met een korreltje zout moet nemen.”

De ChristenUnie-SGP in Rotterdam is verbaasd dat het stadsbestuur geen actie onderneemt. Diverse malen heeft raadslid Sies het probleem bij de verantwoordelijke wethouder onder de aandacht gebracht, maar zonder resultaat. “Alsof het ze niet zoveel kan schelen. Maar dan moet je niet dergelijke wetgeving maken. Als de meerderheid van de gemeenteraad besluit om de winkels op zondagmorgen gesloten te houden dan hoor je daar als stadsbestuur op een goede manier invulling aan te geven.”

“Geen prioriteit”
Als reden om niet in actie te komen noemt het stadsbestuur de landelijke lijn van de politie om hier geen prioriteit aan te geven. Maar het overleg hierover aangaan – voor bijvoorbeeld de toepassing van een bestuurlijke boete – is wel degelijk de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur maar daar lijkt ze volgens de ChristenUnie-SGP voorman weinig haast mee te hebben: “Ik proef bij het stadsbestuur geen enkele intentie om snel iets aan deze situatie te doen. Als de politie er geen tijd voor heeft waarom benaderd de gemeente deze winkeliers dan niet zelf? Om hen bijvoorbeeld nogmaals te wijzen op de gewijzigde regelgeving? Volgens mij vindt het stadsbestuur het wel prima zo.”

Oneerlijke concurrentie
Het probleem doet zich voornamelijk voor bij supermarkten. Het illegaal openstellen van supermarkten op de zondagmorgen heeft negatieve economische effecten voor bijvoorbeeld bakkers, slagers, groentewinkels en andere kleinere supermarkten in de omgeving. Sies: “De wethouder mag een andere mening hebben over het sluiten van winkels op de zondag maar dat neemt niet weg dat we ten allen tijden oneerlijke concurrentie dienen te voorkomen, al helemaal als deze situatie ontstaat door eigen regelgeving.”

De ChristenUnie-SGP in Rotterdam roept daarom het stadsbestuur in schriftelijke vragen op om snel met een oplossing te komen voor de illegale winkelopenstellingen.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]