Laat bedrijven rotondes adopteren

Sinds half maart worden de rotondes in Rotterdam Hoogvliet onderhouden door bedrijven uit de omgeving die in ruil daarvoor reclame mogen plaatsen. Zo bespaart de gemeente op het onderhoud zonder dat de kwaliteit van de buitenruimte erop achteruit gaat. Raadslid Setkin Sies van de ChristenUnie-SGP in Rotterdam wil het project uitbreiden naar andere deelgemeenten in de stad en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur.

De ChristenUnie-SGP in Rotterdam vindt het een goede ontwikkeling als het bedrijfsleven zorg gaat dragen voor een deel van de buitenruimte. “Helemaal nu we fors moeten bezuinigingen is dit een prachtig initiatief. De gemeente kan besparen terwijl alle rotondes er goed onderhouden bij blijven liggen. Wat ons betreft gaan we dit principe op meer plekken in de stad toepassen.”, aldus raadslid Sies.

Het adopteren van rotondes is een initiatief van ‘De Rotondespecialist’. In diverse Nederlandse gemeenten onderhouden zij (via lokale hoveniers en sociale werkvoorzieningen) de rotondes en laten deze adopteren door het bedrijfsleven. In ruil daarvoor mogen zij, onder voorwaarden m.b.t. de verkeersveiligheid, reclame plaatsen.

Schriftelijke vragen van het lid Sies (ChristenUnie-SGP) over sponsoring rotondes door het bedrijfsleven

Geacht college,

Op donderdag 18 april 2013 was in het Algemeen Dagblad het artikel Bedrijven in de rij voor reclame op een rotonde te lezen over de gemeente Breda die zijn rotondes sinds vorig jaar laat beheren door ‘De Rotondespecialist’. In deze en nog veel meer gemeenten onderhouden de initiatiefnemers (via lokale hoveniers en sociale werkvoorzieningen) de rotondes en laten deze adopteren door het bedrijfsleven die in ruil daarvoor, onder bepaalde voorwaarden m.b.t. de verkeersveiligheid, reclame mogen plaatsen.

Sinds half maart doet de gemeente Rotterdam ook mee aan het initiatief. In Hoogvliet zijn inmiddels acht van de tien rotondes voorzien van reclame. Met betrekking tot dit initiatief hebben wij voor u de volgende vragen:

1. Wat zijn uw ervaringen tot nu toe (ondanks het korte tijdsbestek) met het laten sponsoren van rotondes?

2. Hoeveel zal de gemeente Rotterdam (tot maart 2014 deelgemeente Hoogvliet) naar verwachting besparen op het onderhoud van de rotondes in Hoogvliet?

Naast Hoogvliet zijn ook andere deelgemeenten geïnteresseerd in het laten sponsoren van de buitenruimte door het bedrijfsleven, waaronder Prins Alexander die de sponsoring momenteel zelf probeert te organiseren.

3. Hoeveel rotondes liggen er in Rotterdam en hoeveel bedraagt het onderhoud van deze rotondes jaarlijks?

4. Bent u met ons van mening dat het een goede ontwikkeling is en bijdraagt aan de collegedoelstellingen als het bedrijfsleven een deel van de buitenruimte gaat onderhouden in ruil voor ‘passende’ reclame-uitingen?

5. Bent u bereid de sponsoring van rotondes – zoals dit momenteel in Hoogvliet gebeurd – uit te bereiden naar de rest van de stad? Zo ja, op welke termijn mogen we hiervoor concrete voorstellen verwachten? En zo niet, om welke reden ziet u hier vanaf?

In afwachting van uw beantwoording.

Met vriendelijke groet,

Setkin Sies
ChristenUnie-SGP

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]