Gemeentelijke wietplantage lost probleem niet op

 
De ChristenUnie-SGP heeft zich in de Rotterdamse gemeenteraad fel uitgesproken tegen het opzetten van gemeentelijke wietplantages. Raadslid Setkin Sies maakt zich grote zorgen: “Aan de ene kant doen we ons uiterste best en investeren we als gemeente in projecten om het drugsgebruik terug te dringen, bijvoorbeeld onder scholieren, en aan de andere kant wil een meerderheid van de raad doodleuk dat de gemeente zelf wietplantages gaat aanleggen om de markt te faciliteren.”

Diverse politieke partijen in de Rotterdamse gemeenteraad pleiten voor gemeentelijke wietplantages – aan de randen van de stad – in een poging de wietteelt uit de illegaliteit te halen. Volgens Sies zal dit niet het geval zijn: “De burgemeester gaf in het debat bijvoorbeeld aan dat teelt bij een gemeentelijke plantage naar alle waarschijnlijkheid duurder zal zijn dan de bestaande illegale teelt, door onder andere het aftappen van elektriciteit en illegale huisvesting. Illegale wietteelt zal dan ook altijd blijven lonen, met of zonder een gemeentelijke plantage.” Volgens de ChristenUnie-SGP in Rotterdam lossen gemeentelijke wietplantages dan ook niet de problemen met illegale teelt op en de daarbij behorende criminaliteit.

‘Veiligheidsexperiment’
Momenteel mag het Rotterdamse stadsbestuur geen toestemming geven voor de gemeentelijke wietplantages. De Opiumwet staat wietteelt niet toe en minister Opstelten (voormalig burgemeester Rotterdam) heeft al aangegeven hier ook geen verandering in te willen brengen. Ook de burgemeester is kritisch maar heeft in het debat wel aangegeven in gesprek te zullen gaan met de minister om de wens van de meerderheid van de gemeenteraad te bespreken.

“Ik hoop alleen dat de burgemeester hierbij niet zal inzetten op een Rotterdams ‘veiligheidsexperiment’. Wat betreft de veiligheid in onze stad hebben we momenteel al genoeg op ons bordje!”, aldus raadslid Sies.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]