Pleidooi voor Portway-variant A13/A16

Vandaag praat de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Milieu over een groot aantal infrastructurele projecten, waaronder de omstreden verbinding A13/A16. ChristenUnie Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber zal zich kritisch uitlaten over deze plannen: “Het is goed dat de minister wil investeren in de knelpunten bij Rotterdam maar het is ongelooflijk zonde dat ze niet serieus de Portway-variant van bewoners heeft onderzocht, terwijl deze variant voor hetzelfde budget files effectiever aanpakt en tegelijkertijd de leefbaarheid in zowel Ommoord als Overschie ten goede komt.”

In de Portway-variant (ontwikkeld door actieve burgers) wordt er geen nieuwe snelweg gebouwd ten noorden van Rotterdam maar wordt de A20 verbreed en beter ingepast in de omgeving. Tevens komt er een korte ondergrondse bypass van de A13 bij Overschie, zodat niet alleen de files worden opgelost, maar ook het probleem met de leefbaarheid van de woningen vlak langs de snelweg.

“Dit alternatief lost voor hetzelfde budget de files beter op dan die van de minister en heft ook alle leefbaarheidsknelpunten op terwijl het plan van de minister juist nieuwe knelpunten veroorzaakt. Het plan is faseerbaar en heeft een interessante quickwin, een spitsstrook op de A20, die slechts 50 miljoen kost.”, aldus Dik-Faber vandaag tijdens het commissiedebat. Het ChristenUnie-Kamerlid zal de minister vandaag vragen of ze bereid is deze quickwin alvast te realiseren en intussen een vergelijkend onderzoek uit te voeren tussen haar eigen variant en de Portway-variant van de bewoners.

Ook de ChristenUnie-SGP in Rotterdam pleit voor de Portway-variant als alternatief voor de nieuwe snelweg A13/A16. “Momenteel is er onvoldoende geld om de A13/A16 op zo’n manier in te passen dat de snelweg nauwelijks tot geen impact heeft op de Ommoordse leefomgeving. In plaats van nu inleveren op de leefbaarheid in deze stadswijk kunnen we beter kijken naar betaalbare alternatieven die dezelfde verkeersknelpunten bestrijden.”, aldus gemeenteraadslid Setkin Sies.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]