Stadsbestuur doet te weinig met keurmerk Veilig Wonen

Het aantal inbraken in Rotterdam is in 2012 t.o.v. 2011 met maar liefst 9% gestegen. Genoeg reden voor burgemeester Aboutaleb om de opsporing van inbrekers te intensiveren met oa een speciaal politieteam. “Maar waarom doet het Rotterdamse stadsbestuur zo weinig met het keurmerk Veilig Wonen?”, vroeg ChristenUnie-SGP raadslid Setkin Sies zich vandaag af tijdens het actualiteitendebat. 

Al sinds 2005 zijn gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor de uitvoering van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. “Het stadsbestuur heeft dit laten versloffen en dat is een gemiste kans. Juist een dergelijk keurmerk kan enorm bijdragen om preventief het aantal woninginbraken tegen te gaan. We moeten nu dan ook niet gek opkijken dat het aantal woninginbraken is gestegen.” Het gaat raadslid Setkin Sies wel te ver om te zeggen dat de stijging alleen te danken is aan het links laten liggen van het keurmerk Veilig Wonen, “maar het heeft ook niet echt meegeholpen.”

Wat is het keurmerk Veilig Wonen?
Op de website van het keurmerk is te lezen: “De certificeringsregeling Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een veiligheidsinstrument dat bijdraagt aan de sociale veiligheid in en rond woningen, wooncomplexen en buurten en wijken. De kans dat een gelegenheidsinbreker uw woning links laat liggen, is twee keer zo groot als deze voldoet aan de eisen van het PKVW.”

Als het aan de ChristenUnie-SGP in Rotterdam ligt komt er – naast een intensievere opsporing – meer aandacht voor preventieve maatregelen om het groeiende aantal inbraken in de regio een halt toe te roepen.

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]