Stellen krijgen pen huwelijksakte weer mee

Op aandringen van de ChristenUnie-SGP krijgen getrouwde stellen in Rotterdam de pen waarmee ze de huwelijksakte ondertekenen weer mee naar huis. Raadslid Setkin Sies was verbaasd dat het college hierop wilde bezuinigen: “Het is een klein gebaar maar een beetje doorgeschoten om ook op die paar pennen te bezuinigingen. Fijn dat het college zo snel aan onze wens is tegemoet gekomen!” De regeling gaat per 1 maart weer in.

In 2008 is de gemeente Rotterdam begonnen met het meegeven van de pen, dit op initiatief van Remco Oosterhoff (voormalig fractievoorzitter ChristenUnie-SGP) met steun van de gemeenteraad. “Het college heeft op eigen initiatief dit politieke besluit teruggedraaid en dat kan helemaal niet. Goed dat men hier nu, op ons initiatief, op terug komt.”, aldus Sies.

De gemeenteraadsfractie ChristenUnie-SGP Rotterdam heeft hierover de volgende schriftelijke vragen gesteld:

 

Schriftelijke vragen van het lid Sies (ChristenUnie-SGP) over de bezuiniging op de huwelijkspen 

Rotterdam, 20 december 2012

Geacht college,

Op 13 november 2008 heeft de gemeenteraad van Rotterdam een motie aangenomen, op voorstel van voormalig raadslid Dhr. R. Oosterhoff. In deze motie is vastgelegd dat echtparen die trouwen in de gemeente Rotterdam de pen, waarmee zij hun huwelijksacte hebben getekend, als aandenken mogen meenemen.

Laatst voltrok ik als buitengewoon ambtenaar een huwelijk op het Rotterdamse stadhuis en constateerde ik dat dit sympathieke gebaar is gesneuveld in de zoektocht naar bezuinigingen. Het verbaast ons dat u, als college, gestopt bent het uitvoeren van een motie van de raad, zonder de raad daarover te informeren.

Wij hebben de volgende vragen over het niet meer meegeven van een pen aan echtparen:

1. Sinds wanneer bent u gestopt met het meegeven van een pen aan echtparen?

2. Wat is de besparing op jaarbasis, van het niet meer meegeven van een pen?

3. Heeft u overwogen om in plaats het schrappen van een pen, het tarief om te trouwen met
enkele euro’s op te hogen? Zo ja, wat zijn uw overwegingen geweest om dit niet te doen? Zo nee, wat vindt u van deze suggestie?

Wij menen dat het een attente geste is van de gemeente Rotterdam om echtparen als symboliek de pen mee te geven waarmee hun trouwacte is getekend.

Met vriendelijke groet,

Setkin Sies
ChristenUnie-SGP

 

Deel dit artikel met anderen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”5067490″]